Politikeren, forskeren, ex-soldaten og forsvarets mand

Afghanistan-tema: Janus Metz’ prisbelønnede krigsdokumentarfilm ”Armadillo” fra 2010 var udgangspunkt for en stor debataften på Hovedbiblioteket i Aalborg. Over 100 interesserede fulgte debatten ”Kom tættere på krigen i Afghanistan” mellem den kritiske politiker, krigsforskeren, forsvarets mand og ex-soldaten.

Medie

Interessen var enorm. 100 unge måtte tage til takke med et afslag. Alle billetter til ”Kom tættere på krigen i Afghanistan” var revet væk. I to sale viste Biffen ”Armadillo”, inden den stod på debat i Hovedbibliotekets Glassal.  

Frank Aaen, forsvarsordfører og MF for Enhedslisten, forskeren Morten Brænder fra Århus Universitet, Masoud Vahedi, udsendt med Hold 4 i Afghanistan og Claus Erik Dalsgaard Brønnum, chef for 1. Militærpolitikompagni var i kritisk dialog om temaerne: Hvorfor? Mennesket i krigen, Armadillo og Fremtiden? - med journalist Nina Hermansen som ordstyrer.

 

Kontroversiel grund til krig

Debatten får hurtigt luft under vingerne, da forskeren Morten Brænder ridser grunde op til, hvorfor Danmark er i krig i Afghanistan. Han mener overordnet, at der er tre grunde:

”Den ene udspringer af 9/11 – husk på at det kun var en måned efter, at Tvillingetårnene faldt, at USA gik ind i Afghanistan. Den anden er, at vi har nogle særlige forpligtigelser i forhold til det FN- og Nato-mandat, der er i Afghanistan. Det tredje er den aktivistiske udenrigspolitik. De sidste 10 år har der i dansk politik været en tendens til at sige, at nu vil vi have et opgør med en passiv udenrigspolitik. Og derfor er vi ikke bare i Afghanistan, men i den ”varmeste” del af Afghanistan."

Det, der har interesseret forskeren, er ikke mindst, om der er andre motiver til, at Danmark er i Afghanistan. Det har Morten Brænder blandt andet undersøgt i sin ph.d-afhandling.

”Jeg påviste, at når nationer går i krig, så gør de det for at vise, at der er nogen, der er villige til at ofre deres liv for nationen. Det er derfor, nationer elsker at fejre nederlag. Det er jo en uhyrlig påstand, at vi sender unge mænd og kvinder ud for at dø, bare for at vise, at de er fra Danmark. Det er ikke en rar tanke, det er jeg med på. Men hvis jeg nu havde fuldstændig uret, så ville det være sådan, at for hver døde soldat, så ville opbakningen til krigen falde – og det er faktisk ikke tilfældet. Jo flere vi mister, jo større bliver opbakningen til soldaterne – det gælder Danmark, det gælder Canada og Australien,” siger Morten Brænder om en mulig fjerde grund til krig.

 

Soldaterne er et politisk magtredskab

Forsvarets mand, Claus Erik Dalsgaard Brønnum, er ikke enig med forskerens påstand om soldaterne som nationens ofre.  

”Det håber jeg da ikke, for det er mit liv, der står på spil. Jeg ville være ked af det, hvis de sendte mig af sted til Afghanistan for at ”prove a point” (bevise noget, red.). Så vil jeg gerne blive hjemme. Grunden til, at vi er i Afghanistan, ser jeg som irrelevant, fordi det er politikerne - og et flertal i Folketinget – der har sagt, at det er det, vi gør. Og forsvaret er sådan set blot en forlænget arm af den politik, som føres. Hvis politikerne siger, at der ikke skal soldater ud, så er der ingen, der kommer ud. Vi er et politisk redskab – et politisk magtredskab. Man skal huske på, at det er politikerne, som bestemmer, hvor, hvornår og hvor mange vi bliver sendt ud. Det eneste forsvaret har en smule kontrol over, det er, hvordan vi gør det, når vi står derude på jorden. Men alt lige fra penge til at købe materiel for og til hvor mange soldater, der er på jorden, og hvilke overordnede mål de ønsker, det er politikerne, der bestemmer det. Og så er det os, der skal prøve at udføre det. Det er ikke altid lige nemt, fordi der er forskellige holdninger til tingene,” siger han og tilføjer:

”Det eneste, der er vigtigt for mig at sige, er, at soldaten, som har prøvet at være i krig, ønsker ikke at være der. Ham, der ikke har prøvet det, han ønsker at være der, fordi han ikke ved, hvad det betyder. Det er meget vigtigt, at I forstår det. At det lyder lidt spændende at stå derude, og adrenalinen pumper. Det er også derfor, vi tager i tivoli. Men det er ikke så sjovt, når man først står i det,” pointerer forsvarets mand på 34 år, der har været udsendt til Bosnien, Irak, Libanon og Afghanistan både under Nato og FN.

 

Kom tættere på krigen i Afghanistan

Debataftenen var et samarbejde mellem AOF Aalborg, Hovedbiblioteket og KUL - Nordkraft

Tilmeld hold

Søg og tilmeld dig med app'en Tabulex Elev

Du kan stadig tilmelde dig via browser her

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller en idé til et hold, så snak med kontaktpersonen på din skole eller ring til os.

Find kontaktperson her

Kontaktpersoner

Hovedkontor+45 93 52 09 00 UngAalborg kl. 8.30-15.00