Originalen ved mikrofonen

Unges stemmer: I aften er det sidste aften, On Air, for 21årige Mads Holm. Slut med radiotjansen på programmer som "Originalerne" og senest "Unavngivet" på Station10s radio for unge.

Mads er radiostemmen fra Station10s "Unavngivet", der har interviewet alle, fra cheerleaders til Jørgen Leth og Dizzy Mizz Lizzy. Han er også Mads med rollatoren. En ung fyr på 21 år med spastisk lammelse, som han lever med, men som ikke må stå i vejen for ham.

"Jeg synes ikke - bare fordi der er en smule begrænsninger, og man ikke kan spille fodbold - at man skal sætte sig over i et hjørne og græde over, at man ikke kan noget. For det kan man. Man skal ikke give op. Det har også været en styrke, at jeg ikke lade mig begrænse, bare fordi jeg går med rollator," siger Mads.

Han er typen, der vil have noget ud af verden. Ja, han kan ikke lade være. Som da han gik ud af gymnasiet med en fraværs procent på 0, fordi han simpelthen ikke ville gå glip af noget. Nysgerrigheden, engagementet og videbegæret sejrede. Fantastiske egenskaber at have når man som Mads arbejder med journalistik.

"Grunden til, at jeg laver radio, er, at jeg godt kan lide at møde mennesker og høre deres historier. Høre hvad de godt kan lide at lave. Det er lige meget, hvad det er. Jeg har for eksempel interviewet cheerleaders, og jeg kan af gode grunde ikke være cheerleader, når jeg går rundt med rollator, men det gælder om at sætte sig ind i det. Finde ud af hvad det handler om. Så er det spændende. Jeg tror, at det er vigtigt altid at have interessen," forklarer Mads.

Radioaktiv legeplads

Godt nok stopper Mads som ankermand på "Unavngivet" på Station10 i aften, men han er begejstret for at have kunnet bruge ungdomshuset i Nørresundby som journalistisk tumleplads. Han har udviklet sig selv og kunnet konceptudvikle "Unavngivet". Radioprogrammet "Unavngivet" startede Mads for ca. fem år siden. Som titlen "Unavngivet" henviser til, så er konceptet som at begynde på et tomt dokument uden at vide, hvad det vil føre til. Præcis den samme teknik, som digteren m.m. Jørgen Leth, der speaker introen til "Unavngivet", benytter sig af. Det oplevede Mads, da han første gang interviewede Leth på tour med Mikael Simpson og Frithjof Toksvig.

"Vi kørte one-take, efter hans arbejdsmetode. Mikael Simpson blev ved at gå ind og snakke med Jørgen, da han ikke rigtig forstod, at vi var ved at lave et interview. Men ud fra Jørgens arbejdsmetode, så fungerede det jo skidegodt. At man skal gribe øjeblikket og fange, hvad der kommer, for der er en masse gaver i tilfældet," fortæller Mads, som senere er blevet venner med blandt andet Jørgen Leth.

Den Store Drøm

Mads har fanget mange øjeblikke i sine programmer. Den helt store drøm gik i opfyldelse, da han fik lov til at interviewe rockbandet Dizzy Mizz Lizzy. Han havde forsøgt at få en interviewaftale i 2010, men bandet gik i opløsning samme år. Til alt held blev bandet gendannet efter nogle år, og gennem kontakter fik Mads et interview i stand i Aalborg. Det skulle dog blive en lidt stresset optakt for ham.

"Der var gået ged i mailkorrespondancen, så jeg havde ikke fået at vide, hvornår og hvor interviewet skulle foregå. Kl. 15.45 skriver jeg til deres manager, som kunne fortælle, at bandet var klar kl. 16. Jeg skulle nå fra Svenstrup til Aalborg – og der var selvfølgelig sket en ulykke. Jeg kom kl. 16.15, men bandet var bare cool med det. Du ved også som journalist, at man komme ud for noget, men så går det alligevel helt vildt godt," siger han.

"Det er så fedt at kunne sige, at man opnåede det mål, man satte sig, Jeg har talt med mine litterære og musikalske helte. Og jeg har mødt nye helte," understreger Mads og fortæller, at det er en af grundene til, at han stopper med "Unavngivet".

Til september 2015 begynder et nyt kapitel. Mads flytter til Aarhus, hvor han skal stå på egne ben (med hjælp fra rollatoren) og studere nordisk sprog og litteratur.

Tilmeld hold

Søg og tilmeld dig med app'en Tabulex Elev

Du kan stadig tilmelde dig via browser her

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller en idé til et hold, så snak med kontaktpersonen på din skole eller ring til os.

Find kontaktperson her

Kontaktpersoner

Hovedkontor+45 93 52 09 00 UngAalborg kl. 8.30-15.00