Unge til Folkemødet

Dagbog fra Bornholm: Med base på Ungdomsskolen i Klemensker på Bornholm tog UngAalborgs unge til Folkemøde i Alllinge i juni 2015. Nana, Line og Anne-Sofie fra Netværk 4s Ungeråd fortæller her om dagene med politik på menuen.

Torsdag

Efter 12 timers rejse om onsdagen var vi torsdag klar til at indtage Folkemødet. Som dagen skred frem kom der flere og flere mennesker, og man kunne tydeligt mærke folks positive energi. KL. 14 holdt Bornholms borgmester Folkemødets åbningstale, hvorefter Barbara Moleko optrådte med Dario Campeotto. Vi gik hen til Cirkuspladsen, hvor vi mødte nogle unge fra Ungdomsringen, som fortalte om et optog og en debat de skulle lave om fredagen.

Senere gik vi ned til Kæmpestranden, hvor vi hørte en debat om, hvordan man bedst muligt kan integrere folk med anden etnisk baggrund. Og hvad man kan gøre for at få flere af dem til at stemme. Der blev lagt meget vægt på, hvad man kan gøre for, at de unge får noget at sige, og at de bliver hørt.

Vi sluttede aftenen af med en Barbara Moleko-koncert.

Fredag

Fredag begyndte med, at vi hørte en debat med Naser Khader om religionsskift, og hvad man kan gøre for, at der ikke bliver lige så store konsekvenser ved at skifte, som der er i dag.

Herefter mødte vi en kvinde fra Danner, som fortalte os om kvinder og børn, der er voldsramte. Hun spurgte, om vi ville støtte. Det ville vi selvfølgelig gerne, så vi fik taget et billede og fik badges på.

Efterfølgende hørte vi en masse ting om politiet, og vi tog en test for at teste vores kendskab til regler. Den gik heldigvis godt.

Ved middagstid deltog vi i Ungdomsringens optog, hvor vi delte flyers ud. Og en time efter startede selve debatten, der handlede om den kriminelle lavalder skal sænkes eller ej. I debatten deltog Nana, som er imod, at den kriminelle lavalder skal sænkes. Hun mener ikke, at man bør straffe børn under 15 så hårdt, fordi det er i den proces, man skal finde sig selv og prøve grænser af. Selvfølgelig dummer man sig en gang imellem, men hun mener ikke, at det nødvendigt at lave en børnedomstol, og hun tror, at det vil påvirke børnene meget negativt, fordi man ikke har fundet sig selv i den alder, og derfor kan man nemt blive påvirket af andre inde i fængslet. Debatten vandt Nana og de andre, der var imod.

Efter debatten skyndte vi os hen til den store scene, hvor Helle Thorning skulle holde tale. Inden Helle kom på, optrådte Carl Emil fra Ulige Numre. Helle Thorning lagde meget vægt på indvandrer og folk med anden etnisk baggrund, fordi hun mener, at det er vigtigt, at de bliver godt integreret. Folk skal indse, at de også er en del af Danmark, og fordi de er en stor del af arbejdsmarkedet. Hun lagde også meget vægt på miljøet og talte om, hvor vigtigt det er at passe på det.

Senere var vi til en debat i Enhedslistens telt om sexcisme, hvor de lagde stor vægt på, at tale om det. Man skal tale om tingene med andre, og der skal større opmærksomhed på, at det faktisk sker, og sexcismen skal stoppes.

Aftens koncert med Mads Langer lukkede dagen på Folkemødet.

Lørdag

Lørdag tog vi til DM i debat, som Politiken stod for. Her hørte vi unge fra forskellige partier, som diskuterede forskellige emner, de fik tildelt. Publikum var godt med, og der var god stemning. Senere mødte vi Lukas Graham. Nana var med i en debat sammen med Lukas Graham og nogle andre unge og voksne. Her diskuterede de, om hash skal legaliseres. Hvilke konsekvenser det har, og hvordan det skulle foregå, hvis det blev legaliseret. Lukas mente, at hash skal legaliseres, men at der skal være meget kontrol med det. Han mener, at man skal være 21 år for at købe det. At man kun må ryge det på bestemte områder - altså at det ALDRIG må blive lovligt at gå på gaden og ryge det. Endelig skal man kunne vide 100%, hvilket indhold der er i hashen.

Søndag

Søndag morgen var ret stressende, fordi vi vågnede lidt sent og skulle nå at pakke, komme i bad og gøre rent.

Vi så Lars Løkke komme gående, så vi skyndte os at gå hen til ham, og vi var så heldige at få lov til at snakke med ham og få taget billeder. Efter det gik vi ned til den store scene, hvor han skulle holde tale. Lars lagde meget vægt på at snakke om, at det er vigtigt at få danskerne i arbejde og få skabt en masse lærepladser. Da Lykke var færdig, holdt Bornholms borgmester afslutningstale på Folkemødet. Han blev efterfulgt af landsholdet i gymnastik, der optrådte med noget af deres serie fra verdensturnéen.

Efter aftensmaden kunne vi se frem til en 14 timers rejse tilbage fra Bornholm.

Tilmeld hold

Søg og tilmeld dig med app'en Tabulex Elev

Du kan stadig tilmelde dig via browser her

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller en idé til et hold, så snak med kontaktpersonen på din skole eller ring til os.

Find kontaktperson her

Kontaktpersoner

Hovedkontor+45 93 52 09 00 UngAalborg kl. 8.30-15.00