Pigen uden stemme

Interview: 20årige Stine har taget turen fra stum elev i folkeskolen til 12-tals elev på UngAUC. Nu er hun startet på sociologistudiet på Aalborg Universitet, efter hun blev HF-student i sommeren 2014.

I folkeskolen havde Stine en snak med sin studievejleder om uddannelsesveje. Studievejlederen var klar i spyttet. Hun levnede ikke Stine mange jobmuligheder. Faktisk kun en. Hun kunne blive bager. For, som studievejlederen sagde, så kunne hun stå og arbejde om natten uden at skulle forholde sig til andre personer. Stine kunne ifølge studievejlederen godt droppe at komme i gymnasiet. Men Stine ville det anderledes.

Mobbet af lærere og elever

Stine har altid haft lysten til at lære nyt og blive bedre. Lysten har hun formået at beholde, selvom hun allerede fra de små klasser i folkeskolen var anderledes og oplevede modgang. Stines problem var, at hun blev stum i timerne. Stemmen lukkede kort og godt ned.

"Altså jeg har altid godt kunnet lide at gå i skole. Jeg kunne bare ikke være med i det ping-pong mellem lærere og elever. Men jeg havde jo alle svarene," siger hun.

Stines stumhed blev et endnu større problem i de små klasser, da en af lærerne begyndte at mobbe hende med det. Det bredte sig hurtigt til eleverne, som også følte, at de kunne tillade sig at mobbe hende. Den stille, generte pige. Pigen uden stemme.

Stumhedens navn – selektiv mutisme

Det er først, da Stine i 8. klasse skifter folkeskolen ud med UngAUC – UngAalborgs skoletilbud – at Stine finder ud af, hvilken situation hun er i, efter hun er blevet mobbet fra 3. - 7. klasse.

"Der kunne jeg mærke, at jeg ikke fungerede normalt. Jeg kunne ikke snakke som andre kunne. Så kom eftervirkningerne, kan man sige. Alt kom frem," fortæller Stine og fortsætter: "Det føles som om, jeg overhovedet ikke kan snakke. Som om min hals lukker til. At jeg slet ikke kan sige et ord. Jeg føler bare, at jeg skal sidde og være stille. Hvis læreren spurgte ind til noget, så kunne jeg ikke svare på det," siger hun.

Stine finder ud af, at hun lider af en funktionsforstyrrelse i hjernen, selektiv mutisme - en lidelse, der ikke må forveksles med at være psykisk syg. For Stine har lidelsen betydet, at stemmen har blokeret i utrygge situationer. Tilbage i familiens trygge omgivelser kom stemmen igen.

UngAUC blev vendepunktet

Det var ved skiftet i 8. klasse til UngAUC, at Stine "fandt sig selv", hjulpet godt på vej af meget engagerede lærerkræfter, der satte sig ind i hendes diagnose.

"På UngAUC oplevede jeg, at man kunne have gensidig respekt, og både lærere og elever respekterede, at man havde nogle problemer. Der kom mere ro på. Jeg følte det lidt som en familie, hvor man var sammen om alting. Det blev holdt på et stille og roligt plan, hvor man følte sig tryg. Og det var faktisk det, man havde behov for," forklarer hun.

I 8.-10. kl. på UngAUC var Stine i behandling. Med den kognitive terapi på et privathospital fik Stine de rette redskaber til at bearbejde sin stumhed. Hun havde misset 10. klasseeksamen en gang, da hun ikke kunne tale. Hun tog 10. kl. prøveforberedende igen på UngAUC og rev et imponerende 12-tal hjem i mundtlig dansk.

Stine blev ikke bagerlærling, som studievejlederen i folkeskolen havde stillet i udsigt. Hun fortsatte på HF. Blev student i sommeren 2014 og går på sociologi-studiet på Aalborg Universitet.

Tilmeld hold

Søg og tilmeld dig med app'en Tabulex Elev

Du kan stadig tilmelde dig via browser her

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller en idé til et hold, så snak med kontaktpersonen på din skole eller ring til os.

Find kontaktperson her

Kontaktpersoner

Hovedkontor+45 93 52 09 00 UngAalborg kl. 8.30-15.00