Spiller for misbrugte børn

Børnemisbrug: 3000 kr. blev spillet ind til fordel for Børns Vilkår, da UngAalborgs teaterstykke ”Ham vi hader” spillede fire dage på Teater Nordkraft. Her fortæller den unge manuskriptforfatter, Stine Thorsen, om den dunkle inspiration, som ”Ham vi hader” bygger på.

”Ham vi hader”, skrevet og instrueret af Stine Thorsen, bygger blandt andet på de grufulde misbrugsager af børn i Tønder og Brønderslev.

”Jeg læste og så beretninger, interviews og dokumentarfilm om de børn, som det er gået ud over. Det var inspirationen, og det var voldsomt og barskt,” forklarer hun.

Barskt manus

Stines teatermanuskript handler om Josefine og Mathias, der er blevet tvangsfjernet som børn og ikke har kontakt med hinanden. Som voksne bliver de en dag kaldt til deres hjemby, fordi deres biologiske mor ligger i koma. Det ripper op i sandheder, mens publikum bliver præsenteret for flashbacks tilbage til barndommen, hvor de blandt andet kan opleve farens seksuelle overgreb – skildret gennem farens stemme (man ser ham aldrig). I stykket føres søskendeparret sammen, mens de endegyldigt bryder blodets bånd til deres forældre.

Skulle overskride grænser

”Det var på mange måder grænseoverskridende for mig at skrive scenerne. Og det var grænseoverskridende for mange publikummer. Det var fedt, at nogle blev forarget, og det flyttede grænser. Der var rigtig mange kommentarer bagefter. Jeg husker specielt en kvinde, der kom over til mig og gav mig en krammer, mens hun græd. Stykket havde ramt hende meget, fordi hendes onkel sidder inde for incest,” fortæller Stine Thorsen og tilføjer:

”Det er godt, at jeg kan nå ud til de mennesker, så de kan se, hvorfor jeg har lavet stykket.”

På skuespillerfronten havde Stine valgt at satse på unge, erfarne teaterkræfter.

”Det var tænkt som et elitehold. Det var unge, som jeg tidligere har arbejdet på forestillinger med, og som jeg synes har talent,” fortæller hun. Og skuespillerne måtte arbejde hårdt på at træde ind i deres karakterer.

”Det var også grænseoverskridende for spillerne. De skulle arbejde meget på, at det blev naturligt, fordi det var så langt fra deres virkelighed,” understreger instruktøren, der også selv spillede med i den 6 mand store teatertrup fra UngAalborg.

Alle indtægter til Børns Vilkår

Det var fra begyndelsen Stines idé, at entréindtægterne fra ”Ham vi hader” skulle gå udbeskåret til Børns Vilkår, der rådgiver børn, der har været udsat for misbrug.

”Det skulle ikke være for dyrt at komme ind. Derfor satte vi prisen til 30 kr, og vi spillede 3000 kr. ind på fire dage,” siger hun.

Tilmeld hold

Søg og tilmeld dig med app'en Tabulex Elev

Du kan stadig tilmelde dig via browser her

Spørgsmål

Har du spørgsmål eller en idé til et hold, så snak med kontaktpersonen på din skole eller ring til os.

Find kontaktperson her

Kontaktpersoner

Hovedkontor+45 93 52 09 00 UngAalborg kl. 8.30-15.00